Hvězdy jako souhvězdí - zvěrokruh

09.11.2012 14:52

Hvězdy jako souhvězdí - zvěrokruh.

Souhvězdí kolem severního pólu. Kolem točny (pólu) se zdánlivě otáčí obloha, což způsobuje rotace naší planety. V blízkosti severního pólu září Polárka. Souhvězdí, která obtáčejí pól a nikdy nezapadnou pod obzor, se nazývají cirkumpolární (obtočová) souhvězdí. Nejznámějším souhvězdím je Velký vůz (část Velké medvědice). Oj vozu míří k druhé nejjasnější hvězdě severního nebe - Arcturu v Pastýři (Honák, Bootes). Prodloužením 5x vzdálenosti zadních kol nás dovede k Polárce. Velmi výrazným souhvězdím je Kasiopeja tvarem písmene W. Souhvězdí Cefea a zvláště Žirafy a Ryse jsou nevýrazná. Drak obtáčí svým ocasem Malý vůz (Malý medvěd).

Jarní souhvězdí. K orientaci na jarní obloze nám pomáhá trojúhelník tvořený jasnými hvězdami Regula ve Lvu, Spicy v Panně a Arcturu v Pastýři. Tato souhvězdí jsou výrazná a snadno je nalezneme. Pod ojí Velkého vozu jsou dvě hvězdy Honících psů. Nad Pannou pak shluk hvězd vytvářející Vlasy Bereniky. Jižním obzorem se vine obří Hydra končící u Raka.

Letní souhvězdí. Každý měsíc se posouvají souhvězdí o 30° k západu. Některá zmizí pod obzorem jiná vyjdou v celé kráse. V létě se pozoruje nejlépe. Mléčná dráha září v plné kráse a nabídne sice v krátkých, ale teplých nocích pohled na stříbřitou řeku hvězd (pod temnou oblohou). Nápadný letní trojúhelník tvoří jasné hvězdy. Na vrcholech září Deneb v Labuti, Vega v Lyře a Altair v Orlu. Nad jižním obzorem ve Střelci za temnými mezihvězdnými mračny je schováno jádro Galaxie. Červený a jasný Antares dominuje Štíru. Ve Štítu pod Orlem je nápadné zhuštění Mlečné dráhy. Je příjemné lehnout do trávy a s triedrem na očích projíždět oblohou.

Podzimní souhvězdí. Podzimní obloha nenabídne z večera žádný zázračný pohled. Letní souhvězdí brzo zapadají a pouze Plejády (Kuřátka) v Býku nadchnou každého pozorovatele. V zenitu dominuje výrazná Kasiopeja. Samozřejmě můžeme spatřit, v sousední Andromedě, Velkou galaxii v Andromedě. Za dobrých podmínek spatříme nad jihem Sochaře a Jižní rybu. Tak jak se podzim chýlí k zimě, tak nabízí časté mlhy, plískanice a pozorovatelné noci jsou vzácné.

Zimní souhvězdí. Temné, zvláště čisté, ale mrazivé zimní noci nabízí překrásný pohled. Mihotavý blikot hvězd v tiché černi noci stojí za to utrpení drkotajících zubů, zkřehlých prstů a oroseného okuláru. Obloze vévodí Orión. Jasné hvězdy zimní oblohy tvoří jakýsi šestiúhelník. Tvoří Betelgeuz s Rigelem v Oriónu, Aldebaran co by oko Býka. Capella značí Vozku, Kastor s Polluxem v Blížencích a Prokyon v Malém psu. Vše ukončuje nejjasnější hvězda nočního nebe - Sírius ve Velkém psu.