PŘEMĚŇOVÁNÍ OD NORBERTA WICKLAMA

09.11.2012 15:28

1. Stručná historie přeměňování
Přeměňování bylo a je velice složitá věda. Lidé, neboli kouzelníci, ho objevili mnohem dříve než například kouzelné formule. V dobách, kdy už člověk byl schopen plnohodnotného myšlení, začal přemýšlet nad změnami věcí. Měl na své zahrádce spoustu plevele, ale proč tam nebyly květiny? Proto začal dumat nad tím, jak by z plevele vznikly květiny. Pokud měl v sobě dar kouzelnictví, dříve nebo později plevel skutečně proměnil (pokud se tím zabýval).

Jakmile kouzelníci přišli na to, že mohou věci měnit, nic už nebránilo plnému rozvoji přeměňování. Ovšem tímto se jim naskytly potíže. Nekouzelníci také chtěli své věci umět přeměňovat a tak stále více využívali služeb kouzelníků. Proto byli kouzelníci nuceni vytvořit utajené společenství, které přetrvalo dodnes.

Tímto byl ale rozvoj přeměn velice oslaben. Pokud nějaký nekouzelník spatřil kouzlo, museli ho nějak umlčet, a tak došlo k rozvoji kouzelných formulí. Jakmile zvládli paměťová kouzla a další prostředky k zesílení utajení, vznikl další problém.

Někteří zastávali názor, že nekouzelníci by měli být odstraněni úplně. Z tohoto důvodu se museli kouzelníci obrnit obranou a ochranou proti černé magii. Až poté se mohli konečně věnovat rozvoji přeměňování.

Tato historie je velice stručná a zjednodušená, vývoj byl mnohem složitější a rozmanitější.
2. Základní přeměny věcí

2.1. Neúplné přeměny
Nejzákladnější a nejjednodušší přeměny. Neúplné proto, že se změní pouze část předmětu, který přeměňujete.

Přeměna špendlíku v jehlu
Špendlík a jehla jsou velice podobné předměty. Liší se pouze v tom, že jehla má na jednom konci oko, kterým se provléká nit, špendlík má na tom samém konci hlavičku. Úkolem v této přeměně je hlavičku špendlíku rozšířit na očko, kterým se dá provléct nit. Opačná přeměna má stejný princip. Z očka musíte vytvořit hlavičku (nesmí být moc velká ani malá).
Pohyb hůlky: v této přeměně není žádný - pouze stačí přiložit ke špendlíku hůlku.
Formulka: acus cita
Opačná formulka: acusius

Přeměna obálky v papír
V této přeměně je zapotřebí docílit přesného tvaru papíru - obdélník velikosti přibližně A4. Pokud je výsledný papír příliš tenký nebo příliš hrubý, kouzlo nemělo ten správný účinek. U opačné přeměny musíte dbát také na několik věcí: do obálky musí jít vložit dopis a také musí být hezky složená.
Pohyb hůlky: udělejte nad obálkou kroužek proti směru hodinových ručiček a lehce přiklepněte, u opačné přeměny je kroužek ve směru hodinových ručiček a přiklepnutí je stejné.
Formulka: papyrias
Opačná formulka: Charles

Pokud chceme papír ozdobit, použijeme formulku conderoco a představíme si jej tak, jak má papír ve výsledku vypadat.
Formulka k ozdobení: papyrias condecoro

Přeměna sklenice v hrníček
Rozdíly mezi sklenicí a hrníčkem jsou, i když se to nezdá, veliké. Za prvé je sklenice na rozdíl od hrníčku průhledná a za druhé má klasický hrníček ucho. Vy tedy musíte přičarovat navíc ucho a docílit neprůhlednosti. V opačné přeměně zase ucho odstranit a zprůhlednit.
Pohyb hůlky: přejeďte po hraně sklenice po směru hodinových ručiček, v opačné přeměně přejeďte po hraně hrníčku v opačném směru.
Formulka: urnula
Opačná formulka: vitrea

Hrníček můžeme také ozdobit, opět formulkou condecoro a přidáním barvy, kterou chceme. Takže pokud chceme hrníček zelený, formulka bude vypadat takto: urnula condecoro chloris

Seznam barev:
červená - ruber proužky - fasciatus
modrá - venetus puntíky - punctatus
černá - niger
zelená - chloris
bílá - normal">album
růžová - roseus

Pokud bychom chtěli například červený hrníček s modrými puntíky, formulka bude následující: urnula condecoro ruber punctatus venetus.

Přeměna vidličky ve lžíci
Tato přeměna je velice obtížná. Vidlička má 3 - 4 hroty, zatímco lžíce je taková malá naběračka. Vy tyto hroty musíte "spojit" a vytvořit tak co nejdokonalejší lžíci. V přeměně opačné zase musíte kraj lžíce rozdělit na stejné hroty, jako byly předtím.
Formulka: forcula
Opačná formulka: cochlear

Druhů lžiček a vidliček je mnoho. Jsou hliníkové, dřevěné, železné atd. Proto byste měli znát formulky, jak změnit materiál.
Materiály:
železný - ferreus
hliníkový - aluminata
cínový - cassiteros
olověný - plumbeus
dřevěný - ligneus

Například hliníkovou lžíci získáte formulkou forcula aluminata.

2.2. Úplné přeměny
Úplné přeměny jsou, na rozdíl od těch neúplných, složitější. Přeměňuje se již celý tvar, nic nezůstává stejné.

Přeměna knihy v brk
Kniha je předmět středně velký, naopak brk je malý a hlavně úzký. Musíte knihu zúžit, jak jen to jde. Při opačné přeměně musíte naopak brk rozšířit.
Pohyb hůlky: Napodobte tvar brku - čára shora dolů, při opačné přeměně čára zdola nahoru. Čím delší čára bude, tím delší bude také výsledný brk.
Formulka: penna-grafo
Opačná formulka: litellus

Pokud chcete brk prodloužit, je vhodné použít formulku maximus, pro zkrácení correptus. Takže pro dlouhý brk by měla být tato formulka: penna-grafo maximus.

Přeměna misky ve svícen
Z obyčejné misky udělejte svícen na nožičce. Dbejte na řádný tvar svícnu, ať to není pouze nějaká hrouda čehosi, co dokáže hořet. Při opačné přeměně zase dbejte na přesný tvar misky a ať tam není žádná dírka. Miska musí být i nadále použitelná!
Pohyb hůlky: Zakroužit (proti směru hodinových ručiček) a švihnout. A pozor, při opačné přeměně zůstává pohyb naprosto stejný!!! Směr se nemění.
Formulka: lychnochus
Opačná formulka: patella

Svícny mají několik bodců. Některé jeden, dva a některé i tři bodce.
Jeden bodec - monos spiculum
Dva bodce - duo spiculum
Tři bodce - tres spiculum
Pokud chceme svícen se dvěma bodci, použijeme formulku lychnochus duo spiculum.

Přeměna skříně v kalamář
Skříň na knihy a papíry je velký předmět a kalamář je maličký. Už z tohoto pohledu je jasné, že přeměna bude velice složitá. Také pohyb hůlky je náročný. Maximálně se soustřeďte. Musíte skříň zmenšit do miniaturních rozměrů!
Pohyb hůlky: před skříní udělejte velký kruh, tak velký, jako je sama skříň. Při přeměně kalamáře na skříň na kalamář 3x zlehka poklepejte.
Formulka: calamarium
Opačná formulka: scrinium