ÚVOD DO DĚJIN ČAR A KOUZEL

09.11.2012 15:04

1) ÚVOD
Tento předmět se, jak zajisté víte, nazývá Dějiny magie. Na toto úzce navazuje i celkové dělení magie včetně jejích komponentů, které jsou například magické artefakty, jiné techniky magie, etika magie a třeba také kodexy a kouzelnické pomůcky.

Pochopitelně začneme od Adama.
Již ve starých eposech se staří mistři zmiňují o Prvotní Iniciaci, tento pojem je ve světě nemágů znám jako Velký třesk. Od tohoto momentu se tvořily síly jak běžné tak magické. V oparu kondenzující hmoty také vířila surová Magie, takzvaná Protomagie. Tato se volně navazovala na vznikající objekty, ve kterých kondenzovala a následně se ukládala. S touto, dalo by se říci přírodní silou se budeme během naší výuky často setkávat.

Jak zajisté víte a znáte, byli prvotními obyvateli Ardy Elfové, které také některé zdroje nazývají Hvězdný lid. Zmínky o nich najdete v mnoha dílech literatury a také v některých bájích a pověstech jak mudlovských tak těch našich. Za zmínku také stojí postavy jako Iluvatar, Melkor, a všichni ti, kteří Ardu tvořili a kultivovali a dali tak možnost ostatním plemenům na Ardě existovat. Dále do této doby patří i Thuata dé Danaan, kteří byli učiteli a vůdci lidských obyvatel a plemen Ardy, známe je také pod názvem Elfští Velekrálové. Při tvorbě vztahů mezi jednotlivými entitami obývajícími Ardu docházelo pochopitelně ke konfrontacím, které se nazývaly Démonské války. Ale o těchto se bude hovořit jindy. Při všem tom se vyskytovala magie, která byla hodně a často využívána jak k účelům dobrým tak špatným. Při tomto procesu vznikala krystalizace vlastních a dvou základních magických směrů, kterou jde ve zkrácené formě označit jako vznik Bílé a Černé magie. Obě dvě se pochopitelně rozdělily do vícero řádů a podskupin. Při tomto dělení však nesmíte zapomenout na základní věc, kterou je, že magie sama o sobě není ani Bílá - dobrá a Černá - zlá, ale že to jsou lidé, kteří ji používají a záleží na nich, jakým způsobem a hlavně za jakým účelem.
2) Magie v dobách před úsvitem a elfské ságy
V této hodině se seznámíme s existencí magie před úsvitem lidstva a o jejím "zrání". V dobách po "Velké iniciaci" došlo k tomu, že velké množství surové protomagie se koncentrovalo do té míry, že docházelo k samovolnému uvolňování a pozvolnému se navozování se na její okolí. Tato doba byla vznikem tzv. kouzelných míst s magickou silou. Jako příklad lze uvést kouzelné prameny, kouzelné hory, skály a některé další přírodní útvary. Při jich zániku magie ve svém koncentrovaném stavu zůstávala na tomto místě a nadále vyzařovala svou sílu do okolí. Toto bylo využíváno jako jakýsi zdroj k nabíjení se touto pro všechny mágy a kouzelníky tak důležitou silou, která je pro nás tvůrčím faktorem.

Všichni určitě znáte verše z Eddy :
…Oni pak sedali na březích toků
Kde čerpali sílu svou
Za zvuků písní svých mocných
Splétali kouzel síť mocnou

Ano to je přesný popis čerpání terestrické magické síly. Dále je třeba uvést samovolné vyvěrání magické síly v podobě fontán, kde docházelo při nadměrné koncentraci magie k samovolnému úniku do okolí. V okolích těchto míst byly zřejmé mutace na floře i fauně. Takto zmutované byliny byly často používány jako součást některých lektvarů a jako artefakty a součásti některých rituálních úkonů. Co se fauny týče, toto dávalo vznik základům vzniku některých kouzelných zvířat. Upozorňuji na slovo některých, protože část těchto tvorů vznikla i působením mágů při jejich úkonech a část vznikla při Démonských válkách jako výsledek zbrojního programu Melkorovy opozice proti Valar.

Příchod Elfů na Ardu je popisován tak, že k němu došlo ještě za doby, kdy Ardu osvětlovaly pouze Hvězdy. To je také jeden důvod názvu Hvězdný lid, ten druhý značí místo jejich původu. U popisu Elfů se zastavovat nebudeme, to každý zná, jen bych se chtěl zmínit o jejich rase, které se říkalo Temní elfové a kteří se lišili dosti od běžných elfů jak svým vzrůstem, tak svou podobou. Právě z těchto elfů byly rekrutovány a dalšími genetickými úpravami vznikly posléze plemena skřetů, kterých byla velká množství. Dají se sem přiřadit a některé druhy skřítků a gnómů. Ne však trpaslíci, kteří mají svůj vlastní původ a vlastní historii vzniku. Jako jedna z nejslavnějších legend lze uvést ta, jak došlo k setkání Valar s elfy. Jako příklad vám zde část tohoto uvedu v hodně zkrácené spíše popisné podobě:

Jednou jel Valar Oromë lovit, najednou uslyšel zpívat mnoho hlasů. Tak Valar našli elfy, které sami tak dlouho očekávali. Mnozí elfové se ho při jeho příchodu báli, poněvadž si mysleli, že to jeden z Melkorových služebníků, kteří je špehovali a přepadávali. Většina však poznala, že na koni není žádný přízrak a ti nejušlechtilejší elfové k němu byli přitahováni, protože měl ve tváři světlo Amanu. Oromë se mezi elfy chvíli zdržel a pak šel ohlásit Valar novinu o jejich procitnutí. Po dlouhé radě se Valar rozhodli, že by s nimi měli elfové pobývat v Amanu. Tak Oromë odjel zpět do Cuiviénenu a vybral z elfů tři vyslance - Ingwëho, Finwëho a Elwëho, pozdější krále elfů. Ti s ním odcestovali do Valinoru, aby shlédli jeho krásy, a přesvědčit ostatní elfy k cestě na západ. A tak došlo k prvnímu rozdělení elfů: Příbuzní Ingwëho a většina příbuzných Finwëho a Elwëho souhlasili se svými pány jít za Valar do Amanu. Tito elfové byli od té doby nazýváni Eldar. Někteří však pozvání odmítli a zůstali ve Středozemi. Byli to Avari, Neochotní, kteří nikdy neviděli Světlo dvou Stromů. První na cestu vyrazili elfové, které vedl Ingwë - nejvyšší pán elfského rodu. Jeho lid se jmenoval Vynyar - Sliční elfové. Vynyar se už nikdy nevrátili do Středozemě. Po nich šli Noldor, lid Finwëho. Jsou to moudří a hloubaví elfové. Jako poslední se na cestu vydali Elwëho elfové - Teleri. Šli pomalu, poněvadž si cestou do Valinoru nebyli jisti. Když nakonec došli až k západnímu pobřeží, zamilovali si moře. V Amanu se stali mořskými elfy, Falmari. Tři rody elfů přešli přes moře do Valinoru. Někteří z Eldar sice vyrazili na pochod, ale cestou se ztratili, odbočili nebo zůstali na pobřeží Středozemě. Byli většinou z rodu Teleri. Bydleli u moře, chodili po lesích a horách, ale jejich srdce byla vždy obrácena na západ. Tito elfové se nazývají Úmanyar. Spolu s Avari jsou nazýváni Moriquendi, Temní elfové - poznali až světlo Měsíce a Slunce.
Ti elfové, kteří byli v raných dobách lapeni Melkorovými služebníky, byli uvězněni a zotročeni a Melkor z nich vypěstoval ošklivé plemeno skřetů a ti se stali největšími nepřáteli elfů. Říká se, že to byl Melkorův nejpodlejší čin. (toto převzato z jiného textu)

Myslím, že toto je dostačující příklad a ukázka, která dostatečně osvětlí a přiblíží genezi elfů na Ardě.
3) Časové dělení lidstva na klapy a oddělení se mágů
Od vzniku lidstva docházelo v určitých nepravidelných intervalech ke globálním pohromám, které lidstvo decimovaly, snižovaly jejich počet. Tyto pohromy je však také jaksi učily a vychovávaly. Jednalo se o různé podoby pohromy jak přírodní, tak i ty, které si lidstvo chystalo a připravovalo samo.

Mezi ty přírodní patřily, jak určitě víte, doby ledové (Wurm). Tato období silně decimovala, ale zároveň i jaksi otužovala a zocelovala lidskou rasu. Veliká kataklyzmata tvořil vždy přelet pozůstatků planety Faethon, která, jak zajisté víte, byla Melkorovou technickou základnou po prvním vyhnání z Ardy. Tato planeta, které se také říká Marduk nebo Maldek, vzala za své při mocném útoku Valar na Melkora. Neví se pochopitelně přesně, k čemu došlo, ale lze předpokládat, že zde došlo ke globálnímu zničení této planety a ke vzniku pásu asteroidů z reliktů této planety. Ta největší její část, která se udržela pohromadě, byla ze své oběžné dráhy vychýlena a nabrala elipsoidní dráhu oběhu. Tato dráha je podobná drahám komet, které se díky své dráze objevují vždy po určitém období v blízkosti Ardy. To samé platí pro tento planetový relikt, který se po cyklech přibližně okolo 6000 let objevuje ve sluneční soustavě. Při některých svých vstupech do naší sluneční soustavy se pak přiblíží na dosti velkou blízkost k Ardě a svým působením na ni vznikají globální pohromy. Dovedete si snad představit jaké. Dochází ke změnám a výkyvům zemské osy působením magnetické síly Maldeku. To má za následek všesvětové záplavy a tektonickou činnost nebývalé síly, při které dochází k částečně nekoordinovanému pohybu zemských ker. Dále to má za následek přesuv a zrychlený pohyb kontinentů a zánik některých (jako například země Mu a další). Pochopitelně jiné kontinenty vznikají a vynořují se ze zemských oceánů. Při tomto umírá veliké množství lidské populace a jen poměrně malé procento je schopno přežít v některých refugiích. Tak dochází k proměnám jak duchovním tak i částečně genetickým u lidského plemene. Tato různá stadia v mezidobích jsou označována jako klapy lidského vývoje. Dalším pomocným faktorem jsou pandemie, globální války, jiné další všezemské ničivé faktory, které se na tomto utváření podílí.

Již v prvních klapách po vzniku lidstva se oddělili od sebe lidští tvorové, kteří měli schopnost vnímat a užívat tehdy ještě surovou protomagii, od těch, kteří pro toto umění neměli vlohy a ani cit. To byl prapůvod mágů, kteří takto nastoupili svou dlouhou pouť po naší rodné Ardě. Někteří z nich žili a žijí společně s Lidmi Nemagickými, kterým říkáme Nemágové. Jiní a těch je většina, vytvářeli a vytvářejí komunity, do kterých se slučují. Tak vznikají kouzelnické a mágovské klany a rody. Pochopitelně dochází k mesaliancím mezi mágy a nemágy. Potomstvo takto vzniklé může ale také nemusí mít schopnost mágů, to je již odvislé od genetického faktoru, který převládne. Ale ani při manželství dvou mágů nemusí zákonitě dojít k přechodu vlastností na děti nebo dítě. Je to jedna z cest, jak může i vzniknout nemág. Další možností vzniku tohoto mága - nemága je jeho vyloučení ze společenství mágů, nebo jeho neschopnost si dostatečně osvojit magické techniky. Někteří se odebrali žít společně s nemágy a někteří zůstali jako jakýsi pomocný technický personál ve společnosti mágů.

4) Války bohů a démonů
Možná se divíte, proč se u tohoto tématu zastavujeme. Je celkem jasné již z názvu, že při těchto střetech bylo hojně používáno jak vyspělých technických, tak magických sil. Téměř ve všech starých knihách, eposech i svitcích, jako jsou například Kniha Dhyanů, Rg Véda, Avesta, Valaqenta, Silmarilqenta, Theogonia, Gigantomachia, Kabbala Denudata, jsou připomínány střety mezi vládnoucími vrstvami. Těchto bojů a válek se účastnily všechny entity, které obývaly Ardu. Dle starých pramenů se odehrávaly ty války tři. Pochopitelně lokálních střetů bylo více. Je zajímavé, že je tam i zmiňována vývojová linie lidské rasy (Adamah Kadmon), jako varianta završení evoluční, relativně dokonalé homozygotní linie.

Vzhledem k velikému množství těchto variant, které jsou každou kulturou, národem a epochou vykládány v jiné podobě , ale obsahově a významově skoro stejně, pozastavíme se u kultury a jejího odkazu, který nám je nejbližší. Jak zajisté tušíte, jedná se o keltský odkaz. Jednalo se tehdy o střety mezi vládnoucí rasou Ainurů (nazýváni těž Valar) a jejich bývalým členem a také po jistou dobu vůdcem Melkorem. Ten je někdy také nazýván Zářící had. Tady je vidět i paralela s kulturami zaoceánskými. Je tak nějak paradox, že symbol hada bývá významově užíván jak pro moudrost, tak pro zlo. Toto lze však rozklíčovat, tím, že hlavní reprezentant těchto symbolů byl z větve Valar a v začátcích své přítomnosti na Ardě byl postavou pozitivní, která pro lidskou rasu byla jak po stránce technické tak duchovní přínosem. Až po odcizení se Iluvatarovi a ostatním Ainurům dochází ke střetům a válečným konfliktům, které pochopitelně vedly k tomu, že tento dříve hlavní a nejdůležitější Valar se stal symbolem zla a neštěstí pro celou Ardu. Za zmínku stojí i Sauron, který byl jedním z Maiar. Maiar byli pomocníci a dá se říci podřízení Valar, kteří s Valar tvořili a zakládali celé kulturní, technické i životní prostředí na Ardě. Sauron zůstal věrný svému "nadřízenému" Melkorovi a s ním byl vedoucí osobou v těchto válkách.

V několika větách se zmíníme o těchto válkách. V době, kdy Valar utvářeli Ardu, Melkor, který se již od nich odtrhl, systematicky jejich práci ničil. Po první válce, která se odehrávala i mezi hvězdami, byl sedmým z Valar Astaldem poražen a zahnán mezi hvězdy. Jako své útočiště si zvolil již neexistující planetu naší soustavy Maldek (Marduk), tam začal vyvíjet technologie, které byly na vysoké úrovni a byly bojově zaměřené. Druhým střetem bylo zničení dvou umělých "sluncí" - bývají také nazývány Lampy Ormal a Illuin, které Valar pomocí technologií a magie umístili nad Střední zem. Po této katastrofě většina Valar Středozem opustila a přestěhovala se za moře a založili říši Valinor s hlavním městem Valmarem. Za zmínku stojí i zasazení dvou svítících stromů - Telperionu a Laurelinu, které nahrazovaly Melkorem zničené "lampy". Třetí střet byl po návratu Melkora na Ardu. Melkor na Ardě vytvořil základny jako například Útumno a Angband. Po dalších střetech, které probíhaly jak na Ardě tak v blízkosti Maldeku, byl Maldek zničen a údajně se jeho zbytky dají v naší sluneční soustavě identifikovat jako pás asteroidů. Také se údajně pozůstatek Maldeku v určité časové periodě vrací k zemi ve formě planety Nimiru a svou přítomností v blízkosti Ardy vytváří kataklyzmata, která silně ovlivňují jak život, tak celý ekologický systém.

Do této poslední války zasáhli jak Valar, tak elfové, tak lidé. První velké vítězství zaznamenalo "spojenectví" v bitvě, která dostala jméno Dagor Aglareb. Po této bitvě byly Melkorovy jednotky silně zdecimovány a na Ardě zavládl relativní klid. Ten to klid trval několik set let, ale Melkor, nyní již zastupován Sauronem, tvořil nové technologie a bojová plemena - Skurut, Skurut Hai, Imarges a další včetně nových druhů bojových zvířat, toto vše na genetické bázi. V prvním náporu došlo ke kompletní porážce a částečnému zničení některých elfských kmenů (příklad Elfové Noldor) a k expandování moci Zla. Po této kruté porážce, která dostala své jméno - Nirmaeth Arnoedidad, došlo ke sloučení armád Valar, Maiare, elfů a lidí. Po vítězné bitvě - Dragor Bragollah byl Melkor zajat a Sauron zničen. Soud Valar odsoudil Melkora ke věčnému vyhnanství do "nebytí" - tento stav se též nazývá Tohu-Va-Bohu. Valar se opět přesunuli na určitý čas do Valinoru , kam je také později následovala elfská elita a to po moři z přístavu Alqualonde. Do této doby lze asi i položit datum vzniku říše Numenor. V konci tohoto věku odcházejí elfové zpět mezi hvězdy (Hvězdný lid) a Valar s Maiáre mizí mimo čas a časoprostor reálné Ardy.

Toto je velmi stručné vypodobnění dějů těchto válek, kde se zároveň s vyspělou technikou užívala hojně magie, jak bílá tak černá, jak bojová, tak tvořící, jak obranná tak léčivá. Je celkem jasné, že v této době vzniklo velké množství nových bojových kouzel jak přímých tak plošných. Byla užívána kouzla znehodnocující i tvořivá. Jako příklad z této doby lze uvést kouzlo Frost Ring, které do formy bojové přešlo z kouzla pomocného. Původně tohle kouzlo mělo zajišťovat osobě, která ho vyřkla, ochranu proti vysoké teplotě. Vzhledem k plošnému účinku bylo transformováno do bojové podoby a má celkem silný účinek po obvodu pole působnosti. Reliktem ochranného kouzla zůstává jeho neúčinnost ve středu pole.

Jako další příklady lze uvést Meteor. roj, Kulový blesk a ohnivé kouzlo Infernum.

Je celkem jasné, že v těchto dobách docházelo k splývání magických směrů jak ze stra Valar a Maiare, tak kouzel elfských. Tyto všechny směry a magické znalosti přecházely pozvolna do znalostí lidské rasy a byly základními kameny pro tvorbu vznikajícího lidského Mága.
5) Vznik kouzelných zvířat a tvorů
Toto je velmi zajímavé téma, kterému se však budeme věnovat pouze teoreticky a to z důvodu, abychom při naší hodině nezasahovali do výuky našich kolegů, kteří tento předmět učí a tak vám žákům podají odbornější výklad nežli já.

Vznik se dá dělit na několik způsobů. Některé jsme zmínili v předchozích hodinách. Jedná se o vznik působením uvolněné magické síly z tzv. fontán. Tato síla působila na své okolí a vše tam umístěné nebo vše, co se v okolí pohybovalo, prošlo mutací a tím se měnila vnitřní i vnější struktura. Toto lze vztahovat i na "neživé" předměty, jako jsou horniny a minerály.

Dalším způsobem je působení přímého faktoru mága, který svou schopností vytváří jedince s mimořádnou vlastností a schopností, dle jeho uvážení a přání. Tato kouzelná zvířata jsou však jednoúčelová a mají krátkodobé trvání. Také nejsou schopna vlastní reprodukce. Ptáte se proč? Mág není schopen nikdy vytvořit 2 stejné jedince identických vlastností. Vznikají jacísi hermafroditi bez schopnosti autoreprodukce.

Dalším druhem jsou kouzelná zvířata, která vznikla v dávných dobách za Démonských válek jako posilující prvky Melkorových a Sauronových jednotek. Tato byla schopna reprodukce a probíhala u nich i další vývojová fáze. V této fázi docházelo ke krystalizaci jejich vlastností do současných podob, ale jsou i nyní vidět a projevují se vlastnosti původní, tj. vlastnosti bojové se sklonem k násilí a k nepřátelství vůči hominidům a i k jiným živým tvorům.

Úplně něco jiného jsou však kouzelní tvorové, kteří vznikli na své vlastní vývojové větvi. Tito mají svou vlastní historii a svůj vlastní kmenový prvek. Nejlepším příkladem jsou draci, kteří z původních druhů metamorfovali až do současné podoby. V dějinách jejich druhu nalezneme i doby, kdy spolupracovali s mágy a podvolovali se do té míry, že byli ochotni za věc Dobra i bojovat. Tímto myslím známé a pověstné Dračí legie, kde pod vedením Dračích kapitánu a za vydatné pomoci Dragonýrů (vojáků, kteří měli na starosti bojového draka, každý toho svého, se kterým spolupracovali po celý svůj život). Tyto jednotky byly nejúčinnějšími zbraněmi proti jednotkám trollů a wivrnů.

6) Reliktní magie a její samouvolnění, odraz tohoto jevu do atanského světa
Jak všichni víme tak při vzniku vesmíru a následně Ardy byla přítomna i magie. Tato magie v surovém stavu zvaná Protomagie se koncentrovala a usazovala skoro na všem. Pochopitelně pro ni byly nejpříhodnější objekty, které zaznamenávaly určitý pohyb i když skrytý, ale přesto pohyb. V těchto místech zrála do jsoucí podoby. Její samouvolňování se projevovalo skoro všude. Působilo jak na zvířata, živou i neživou přírodu, tak i na lidské bytosti. Právě při tomto procesu se zaměřila na lidského tvora a tak vznikl mág. Mágové toto přijímali a dále začali rozvíjet své schopnosti. Část magických technik přejali od jiných entit a část hnáni nutností sami vytvořili. Tak vznikaly jednotlivé směry Magických věd. Ale to celé mělo prapůvod v surové volně v prostoru dřímající Protomagie.

Při samovolném procesu zrání Protomagie dochází k určitým procesům, kdy se tato magie uvolňuje a plní prostor v okolí svého místa výskytu. Toto potom provází projevy, které pro mága jsou rozpoznatelné a celkem jasné, ale pro nemága jsou na hranici chápání a jsou nazývány nadpřirozenými jevy. Tyhle procesy bývají často mezi nemágy také považovány za strašidelné projevy a Nemágové se jich bojí. Toto je jasně k smíchu, protože magie jako taková je jako živel a není schopna se samovolně na někoho zaměřit s úmyslem mu škodit. K takovýmto a podobným projevům třeba i patří nemágy obávaný a zveličovaný fenomén, který oni nazývají Poltergeist. Nám je známé, že se jedná o pohyb volné magické síly v prostoru. Tento pohyb je jaksi koordinován skupenstvím předmětů, které se v okolí fenoménu vyskytují. Tj. síla reaguje na schopnost být od okolních předmětů přijata. Nyní pochopitelně nemluvím o fenoménu řízeného Poltergeista, který je již silou koordinovanou. Na volnou magii, která je pochopitelně energetického původu, se zaměří entita z jiné roviny a pomocí vyzařované magické energie dojde k vytvoření časově omezené otevřené brány, kudy má entita možnost vstupu do této reality. Zde se naváže na volnou a neobsazenou magickou sílu a na podstatě jejího energetického zdroje zde může po určitou dobu i existovat. Délka této doby je odvislá od množství energie, která se pomalu vyčerpává až do úplného zániku. Tak tohle je jeden z příkladů, jaký je odraz projevů magie na atanský svět a takovýchto příkladů je celá řada.

Podstatou zůstává, že magie ať jíž reliktní (zbytková), nebo volná, v surovém stavu je bez řídícího prvku neschopná koordinovaně a s úmyslem cokoli provádět mimo vyhledávání svého nosiče.