ZAKLADATELÉ BRADAVICKÝCH KOLEJÍ OD JASPERA FILLIAMMA

09.11.2012 15:05

 

Bradavickou školu zhruba před 1000 lety založili 4 významní kouzelníci tehdější doby. Godric Nebelvír, Rowena z Havraspáru, Helga z Mrzimoru a Salazar Zmijozel.
 
harry14's photo from 8/3/07
 
Nebelvír (anglicky Gryffindor) je kolej Bradavické školy čar a kouzel. Barvy Nebelvíru jsou červená a zlatá. Erbovním zvířetem je lev. Erbovním zvířetem může být ovšem i gryf. Což by odpovídalo, vzhledem k tomu, že gryf je létající lev. Griffindor může být předělávka z francoužštiny (Griffin d'or = zlatý gryf) a Nebelvír o česká odvozenina (nebelvír = nebeský lev). Ředitelkou této koleje byla Minerva McGonagallová až do doby, kdy se z ní stala ředitelka Školy čar a kouzel v Bradavicích.
Pojmenování, dědicové a jejich předměty
Nebelvír se jmenuje podle svého zakladatele Godrika Nebelvíra, který býval přítelem Salazara Zmijozela (zakladatele Zmijozelu) ovšem poté se z nich stali nepřátelé. Co se týče dědiců, není žádný znám, ale předpokládá se, že to jsou Harry Potter a Neville Longbottom. Oba se totiž narodili 31. 7. o půlnoci - což je znamení lva a nejmagičtější datum v tomto období je půlnoc 31. 7. Jediný předmět, který je znám je meč, který vytáhl Harry Potter z magického klobouku a nyní je v ředitelně Bradavic.
Dobré a špatné vlastnosti nebelvírských
Žáci Nebelvíru se vyznačují statečností, odvahou a poměrně vysokým morálním kodexem.
"Možná tě čeká Nebelvír, kde mají chrabré srdce; odvaha, klid a rytířskost jdou u nich ruku v ruce." (Moudrý klobouk)
O špatných vlastnostech nepadla nikdy ani zmínka.
 
 
harry14's photo from 8/6/07
 
Salazar Zmijozel (v originále Salazar Slytherin) pocházel podle Moudrého klobouku "z temných blat a močálů", které se ztotožňují s mokřady ve Východní Anglii, a zpočátku byl dobrým přítelem Godrika Nebelvíra. Salazar chtěl, aby se žáci vybírali jen z čistokrevných kouzelnických rodin, což vedlo k rozkolu mezi ním a ostatními třemi zakladateli. Nakonec Bradavice opustil, zanechal však po sobě památku v podobě Tajemné komnaty, kterou směl v budoucnu otevřít jen jeho dědic. Salazar měl minimálně jedno dítě (z nějž pochází rod Gauntů).
Zmijozel (Slytherin) je jedna ze čtyř kolejí v Bradavické škole čar a kouzel. Byla založena Salazarem Zmijozelem. Kolejními barvami Zmijozelu jsou zelená a bílá, jejich zvířetem je had. Kolejním duchem je Krvavý baron. Zmijozel je často popisován jako "kolej zlých čarodějů", ve skutečnosti ne všichni ze Zmijozelu jsou zlí - vlastnostmi, které je spojují, jsou ctižádost a "nebýt dobrý, když z toho neplyne zisk". Všichni žáci Zmijozelu by měli být alespoň z jedné strany potomky čistokrevných kouzelnických rodin. Společenská místnost Zmijozelu se nachází v podzemí a působí ponuře.
Citáty Moudrého klobouku
"Nebo to bude Zmijozel, kde nastane tvá chvíle - ti ničeho se neštítí, by došli svého cíle."
"…a z temných blat a močálů zchytralý Zmijozel."
"…a mocichtivý Zmijozel si cenil ctižádosti."
 
 
harry14's photo from 8/5/07
 
Rowena z Havraspáru byla dle Moudrého klobouku "zrozená v lůně hor", což by snad mohlo odpovídat Skotsku. Nejlepší přítelkyně Helgy z Mrzimoru byla obdařena mimořádnou inteligencí a neuvěřitelnou kreativitou, mimo jiné vymyslela pohyblivé bradavické shodiště.
Havraspárské místnosti
Nachází se ve věži na západní straně hradu. Vchod jsou dveře bez kliky s klepadlem v podobě havrana. Po klepnutí vydá klepadlo otázku, na kterou je nutné odpovědět. Nepoužívají hesla. Pokud se otázka zoodpoví správně, dveře se otevřou, pokud ne musí dotyčný počkat na někoho kdo na otázku zná odpověď. Otázky se mění.
Symboly Havraspáru
Symbolem Havraspáru (angl. Ravenclaw) je orel, jejich barvy jsou modrá a bronzová. Havraspárským duchem je Šedá dáma (založena na anglické devítidenní královně Jane Grey). Mezi nejdůležitější znaky Havraspáru patří důvtip, chytrost a bystrost. Navíc, většina Havraspáru zřejmě disponuje také krásou.
Moudrý klobouk
 
  • …či moudrý starý Havraspár, pokud máš bystrou hlavu, tam důvtipní a chápaví, vždy najdou čest a slávu…
  • …pak z Havraspáru Rowena, zrozená v lůně hor… …a v Havraspáru chytrost zas, bývala první ctnost
  • …Havraspár [dlí] zas:"My [učme] jen ty, co nejchytřejší se zdají"…v Havraspáru pak učit se jen ti nejchytřejší směli
 
 
harry14's photo from 8/4/07
 
Mrzimor (anglicky Hufflepuff) je kolej Bradavické školy čar a kouzel. Barvy Mrzimoru jsou černá a žlutá. Erbovní zvíře je jezevec.
Pojmenování, dědicové a jejich předměty
Mrzimor se jmenuje podle své zakladatelky Helgy z Mrzimoru. Což ukazuje na to, že Mrzimor je nějaké místo či kraj. Co se týče dědiců, není znám žádný, který by žil v době Harryho Pottera - ovšem víme o Hepzibě Smithové, kterou zabil právě jeho protivník - lord Voldmeort. Jediný předmět, který je znám jako bývalý majetek Helgy z Mrzimoru, je pohárek, který vlastnila právě Hepziba Smithová a který ji ukradl Voldemort, aby z něj udělal jeden ze svých viteálů (horcruxů).
Špatné a dobré vlastnosti mrzimorských
Źáci Mrzimoru se vyznačují morální čestností, upřímností a pracovitostí.
"Nebo tě čeká Mrzimor: máš jejich mravní sílu, jsou čestní a vždy ochotní, přiložit ruku k dílu" (Moudrý klobouk)
Mezi chyby mrzimorských patří nepříliš velká odvaha a poměrný nedostatek inteligence.
"Každej říká že v Mrzimoru jsou samí trumberové…" (Hagrid)